Afaceristi chinezi, interesati sa investeasca masiv in zona Bacaului
21 decembrie, 2013 de
Afaceristi chinezi, interesati sa investeasca masiv in zona Bacaului
Terrabit, Terrabit
 



O delegatie de oameni de afaceri chinezi s-a aflat, zilele acestea, in vizita prin judetul Bacau. Oaspetii din China au poposit in comuna Filipesti, la invitatia omului de afaceri bacauan Ioan Neculce care detine in localitate un bisnis in domeniul producerii de substante profesionale destinate industriei aeronautice.


Chinezii si-au aratat disponibilitatea de a investi, alaturi de afaceristul bacauan, in finalizarea unui proiect de anvergura in Filipesti. Oamenii de afaceri au ajuns, initial, la primaria din Filipesti. Alesii locali le-au multumit oaspetilor straini pentru intentiile declarate de a investi in localitatea pe care o pastoresc.

„Sunt incântat si va multumesc pentru intentiile investitionale pe care le aveti in zona noastra, mai ales ca domnul Neculce este un intreprinzator pe plan local destul de puternic si care ne sustine cu produsele obtinute in afacerea din Filipesti, in special pentru curatarea drumurilor”, a declarat Ioan Ionel, primarul comunei Filipesti.

La rândul lui, Ioan Apostol, consilier local, fost primar al localitatii timp de aproape 30 de ani, le-a recomandat, totodata, oaspetilor chinezi sa aiba incredere in antreprenorii locali, subliniind, daca mai era nevoie, seriozitatea acestora.

„Imi doresc sa fie de bun augur colaborarea pe plan local cu oamenii de afaceri de aici, la fel si cea de la nivel national parafata in urma recentei intâlniri dintre premierii tarilor noastre. Va rog, asadar, sa investiti cu raspundere aici, intrucât partenerii nu va vor face de râs”, a subliniat Ioan Apostol. Afaceristii chinezi au marturist ca au sosit in România pentru a cunoaste mai bine mediul de afaceri local si national.

„Mi-am dat seama ca domnul Neculce este o persoana foarte serioasa, cum, de altfel, suntem si noi, chinezii. In plus, el este un om vizionar, cu idei foarte reusite. Ma bucura sa aud de la dvs. lucruri atât de pozitive despre partenerul nostru. Si in China, pentru a dezvolta un bisnis ai nevoie si de sprijinul oficialitatilor. Cred ca vom avea o colaborare indelungata si fructoasa, pentru ca sigur vom dezvolta aici, impreuna, o afacere mare. Sper ca produsele ce vor fi obtinute la aceasta fabrica sa ajunga atât pe piata din România, cât si pe cea din China”.

Sun Xiaohui, general manager la Beijing Yadilite Aviation Chemical Co. Ltd.


Intentia declarata a companiei chineze este de a deveni parteneri ai firmei Romchimprotect din Filipesti intr-un proiect de anvergura deja demarat, cifrat la peste 4 milioane de euro. Aici, se vor fabrica produse chimice speciale si de protectie a suprafetelor, destinate industriei de avioane.

Constructia, inceputa in aceasta primavara si programata, in acte, a fi finalizata in 2016, va fi inaugurata mai devreme cu doi ani, cel mai probabil in toamna anului viitor. Cu o suprafata de circa 3.000 de metri patrati, investitia, in care a fost investit deja un milion de euro, va da de lucru la circa 30 de bacauani.

„Avantajul este ca produsele pe care le facem noi le obtin si ei in China, desigur, la scara mult mai mare”, a subliniat Ioan Neculce. De altfel, acesta i-a invitat in laboratorul fabricii Romchimprotect, unde a facut o testare practica a unui produs de protectie impotriva focului. Retinem totodata, faptul ca societatea detine mai multe inventii in domeniul vopselelor epoxidice (care ofera rezistenta suprafetelor pe care sunt aplicate, inclusiv la agresivitatile chimice), a ignifugantilor etc, medaliate cu aur la saloanele de inventica din lume.

Afaceristii chinezi au mai fost incântati si de multitudinea resurselor de care dispune România, apreciind in special carnea de vita si de oaie, precum si vinurile românesti, catalogate drept „cele mai bune degustate vreodata”. „Am vazut frumusetile României si am ajuns la concluzia ca este un loc numai bun de investit”, au concluzionat oaspetii straini. In plus, ei au mai apreciat modul in care autoritatile de la Târgu Ocna au amenajat mina de sare, precum si aspectul de secol XIX al statiunii Slanic Moldova.

La final, oamenii de afaceri straini au fost invitati de consilierul Ioan Apostol sa-i viziteze gospodaria, unde au degustat din cele trei soiuri de vin hibrid traditional obtinut de pe proprietatea sa, admirând sI distinctiile obtinute in mandatele de primar. Chinezii nu au ratat ocazia sa se si fotografieze in beciul consilierului local.