Ce îşi doresc fermierii din Moldova de la ministrul agriculturii, Florin Barbu?

12 teme care au nevoie de susţinere la Bruxelles, dar şi de intervenţie strategică în agricultura de acasă
1 martie 2025 de
Ce îşi doresc fermierii din Moldova de la ministrul agriculturii, Florin Barbu?
Test, Irinel Urian

Cele 12 teme au fost strânse de ZF în urma conferinţei „Pentru o agricultură profitabilă“, organizată la Iaşi de Ziarul Financiar împreună cu Banca Transilvania.

Fermierii din Moldova, regiunea cea mai afectată de schim­bările climatice din România, au propus 12 teme importante ministrului agriculturii, Florin Ionuţ Barbu, pentru a atinge adevăratul potenţial al agri­culturii româneşti, consi­derată a şasea putere agricolă din UE, după terenul de circa 13 milioane de hectare.

Ion Neculcea, fondator, Romchim Protect


► Indiferent de băncile care există în România, niciodată o bancă nu va acorda credit unui fermier care nu are bonitate. Ce ar trebui să se întâmple pentru ca lucrurile în agricultură să meargă mai departe ar fi ca dobânzile pentru agricultură să fie subvenţionate. Nu ne putem aştepta ca băncile să scadă dobânzile, atâta timp cât statul se împrumută cu 8%; nu văd cum ar putea acorda credite cu 5%, aşa cum se întâmplă în Bulgaria.


► Ar trebui ca ministrul să se concentreze mai mult asupra fermierilor mici.


► Dacă privim ce s-a întâmplat cu ordonanţa „trenuleţ”, foarte mulţi fermieri nu au fost de acord cu eliminarea facilităţilor. Totuşi, eu consider că abia acum s-a făcut dreptate, şi mă refer aici la concurenţa neloială. Sunt şi alte întreprinderi din alte domenii care se confruntă cu situaţii financiare catastrofale, dar nu au simţit tăierea facilităţilor, pentru că nu le-au avut. Însă, dacă aceste facilităţi au fost eliminate, cred că guvernul ar trebui să pună ceva în loc în acest an, mai ales după o perioadă extrem de dificilă. Lucrurile sunt simple, nu e nimic complicat.


Este fondatorul grupului de firme Romchim Protect, ce activează în judeţul Bacău şi are afaceri în agricultură, construcţii, aviaţie şi curăţenie. El este membru şi în Cooperativa Agricolă Agrolact, care produce brandul de lactate Huzur. Romchim Protect este singura companie din România şi printre puţinele din Europa care produce îngrăşăminte complexe granulare 100% solubile ce pot fi utilizate atât la fertilizările de bază, cât şi prin fertirigare. În anul 2019, firma a dat în funcţiune o linie de fabricare a îngrăşămintelor lichide pentru sol cu o capacitate de 60.000 tone/lună. Întreaga gamă de produse inventate şi fabricate de Romchim Protect, în număr de 28 de produse, sunt mărci protejate şi înregistrate la OSIM.


Citeste mai mult pe ZIARUL FINANCIAR

VIDEO COMPLET AICI

Începeți scriind aici...

Ce îşi doresc fermierii din Moldova de la ministrul agriculturii, Florin Barbu?
Test, Irinel Urian 1 martie 2025
Partajați această postare
Etichete
Arhivează