Chimiștii revoluționari din Filipești susțin și în acest an agricultura modernă
18 ianuarie, 2021 de
Chimiștii revoluționari din Filipești susțin și în acest an agricultura modernă
Irinel Urian
 


Compania Romchim Protect, din Filipești, cunoscută pentru soluții revoluționare în agricultură, a organizat primul eveniment hibrid al agrobusinessului românesc din acest an, Simpozionul „Soluții științifice inovatoare în agricultură”, ajuns la ediția a VIII-a. Acum, cercetătorii și fabricanții de la Romchim au prezentat noile lor produse care vor fi lansate în campania agricolă din primăvara 2021, iar vedeta noului lot este Azosulf, realizat pe baza GeMIX Technology.

Evenimentul a fost organizat de Romchim Protect și Smart Agricultural Services (SAS) – societate care comercializează produse pentru agricultura ecologică, îngrășăminte chimice pentru agricultura convențională, biostimulatori, produse și tehnologii de cultură customizate pentru toate culturile agricole și horticole. Participanții au fost, în condițiile pandemiei de Covid-19, doar un grup de fermieri din România și din Republica Moldova (inclusiv din Transnistria), dar și un grup de ziariști din presa agricolă locală și centrală. Simpozionul a fost transmis, însă, și online. La final, participanții au vizitat modernele linii de producție de la Romchim Protect.
Reuniunea a fost moderată de Florin Constantin, fondatorul Agzecutive – companie de executive recruitment dedicată exclusiv sectorului agrobusiness.

Produse pentru o agricultură bine gândită

„Romchim Protect – a precizat Florin Constantin la deschiderea simpozionului – ne arată inovația adevărată, românească, pentru o agricultură productivă și bine gândită, actualizată la noile trenduri ale agriculturii mondiale!”. Ioan Neculcea, fondator și CEO al companiei din Filipești – a susținut această apreciere printr-o succintă trecere în revistă a principalelor produse inovatoare ale Romchim lansate la edițiile anterioare ale simpozionului. Ne-am reamintit, astfel, de biostimulatorul universal Asfac BCO-4, de biostimulatorul microbiologic cu rol fungic Trisafe, de gama de îngrășăminte Agrisol și de îngrășămintele inteligente prezentate în 2017.

„Anul 2018 – a spus Ioan Neculcea – a fost cel mai important pe această linie. Atunci am prezentat trei produse cu aplicație în agricultură, îngrășămintele ecologice granulare EcoMAX Equilibrum, îngrășămintele solide care au în compoziție microorganisme și Ploaia solidă Smart Guard Hydro, un complex de nutrienți pentru agricultură, un îngrășământ care are în compoziție și un polimer care poate absorbi de 500 de ori mai multă apă decât greutatea lui”. În 2019 compania a venit cu îngrășăminte lichide injectate în sol, soluția ideală pentru o nutriție sigură a plantelor, iar în 2020 cu produsul Magma, un combustibil ecologic, pentru horticultură, în combaterea efectelor înghețului.

Vedeta care scoate elemente nutriționale din sol

„Vedeta” – prezentată de inginerul Marius Gîrbea, director de marketing la Romchim și fondatorul SAS – poartă numele Azosulf, un produs care are în compoziție numai azot total, sulf și carbon și care se obține cu tehnologia inovatoare GeMIX. Aceasta permite solubilizarea elementelor nutritive blocate în sol și care devin disponibile plantelor. Iar GeMIX (Ground Energizer MIX) este un aditiv marca Agrisol.

Produsul Azosulf este un îngrășământ sub formă de granule iregulare utilizat în fertilizarea culturilor agricole. „Am pornit – a explicat Ioan Neculcea – de la ideea de a reduce chimizarea solului prin diminuarea administrării îngrășămintelor fosfatice. Rezervele de fosfor ale naturii sunt limitate, dar Romchim Protect a formulat, pentru reducerea costurilor de fertilizare a solurilor, un îngrășământ aditivat, Azosulf, care nu conține nici fosfor, nici potasiu, ci un mixt de substanțe organice”.

citeste mai departe, sursa: desteptarea.ro