Puțini știu că Romchim Protect este singurul producător de fluide pentru degivrarea avioanelor din Europa Centrală și de Est și printre puținii din lume.
Și mai puțini cunosc însă că angajații acestei companii, „obsedați” de calitate și inovație, au pus în piață un produs pentru mobilizarea fosforului din sol, unul care funcționează pe principiul delicvescenței.
Nu vă speriați. Delicvescența este ceva bun pentru agricultură. Vorbim de procesul prin care o substanță solidă absoarbe vapori de apă din aer pentru a forma o soluție. Mai exact, în acest context avem în vedere aditivul GeMIX, un secret marca Romchim Protect, parte a inovației AZOSULF.
Acest produs inovativ românesc „ține de domeniul magiei”, așa i-a plăcut să-l descrie lui Florin Constantin, fondator AGXecutive Recruitment&Training, prezentatorul celei de-a VIII-a ediții a simpozionului „Soluții științifice inovatoare în agricultură” care a avut loc joi, 14 ianuarie 2021 la sediul companiei. El este și consultant în strategie și competitivitatea businessului pentru firmele din agricultură.
„În AZOSULF, cu tehnologia GeMIX, propunerea ține de domeniul magiei – acest produs pune la dispoziția fermierului fosforul pe care îl ai, dar nu îl ai, îl ai în sol, dar nu-ți este disponibil. De aceea, în structura produsului, la litera P este zero. De ce? Pentru că produsul vine cu o soluție de a mobiliza acel fosfor”, mărturisea Constantin în debutul prezentărilor.
28 de ani de istorie
În cadrul evenimentului, fondatorul Romchim Protect, Ion Neculcea, a vorbit cu mândrie despre inovația adevărată românească pentru o agricultură productivă, una cu 28 de ani de istorie în spate.
„În 2018 am împlinit 25 de ani de la înființarea companiei Romchim Protect. În 2018 am reușit să ne facem cunoscuți la nivel mondial prin certificarea unor produse speciale. Și mă refer aici la fluidele pentru degivrarea avioanelor, fiind singurii producători din Europa Centrală și de Est și printre puținii din lume.
„Ploaia solidă, un produs inovator lansat tot în 2018. Este un complex de nutrienți care are în compoziție și un polimer care are puterea de absorbție de 500 de ori greutatea lui, asimilarea și reținerea apei pe care o pune la dispoziție în condițiile cu precipitații reduse.
„2020. Magma. Combustibil ecologic”.
„În 2021, ajungem la inovația AZOSULF plus GeMIX. Aditivul GeMIX este un secret marca Romchim Protect.
„AZOSULF este un îngrășământ ce are în compoziție trei trei elemente: azot 30, sulf 15, carbon 7. Lipsesc elementele fosfor și potasiu. Aici intervine aditivul GeMIX. Acesta este format dintr-un complex de substanțe organice care acționează în solubilizarea și punerea la dispoziție a fosforului blocat în sol și nu numai”, a descris pe scurt Ion Neculcea parcursul firmei, dar și produsele-amiral ale anului 2021.
O asociere personală
Într-una dintre numeroasele sale intervenții, Constantin a vorbit cu plăcere despre asocierea sa cu Romchim Protect, în calitate de consultant.
„De ce m-am asociat personal cu acest proiect? Am găsit aici un laborator, și la propriu, și la figurat, de oameni «obsedați» de calitate și inovație. Este ceva care eu, personal, credeam că nu există în România.
„Uzina nu numai că este foarte performantă, arată și foarte bine, este curată și mie îmi place pentru că, vizual, asta arată că există o gândire și o strategie în spate.
„În portofoliul Romchim Protect sunt niște soluții unice. Eu, ca și specialist în zona de agribusiness, le pot puncta. În primul rând, această companie vine și spune: «Am creat o auxină care potențează plantele, care potențează tot ce reprezintă procese utile plantelor».
„«Avem produse de bioprotecție». La ora aceasta, la nivel mondial, produsele de protecția plantelor clasice, chimice, de sinteză, sunt pe cale de dispariție. O nutriție bună și soluțiile pe care deja natura le-a pus la punct, la nivel microbian, la nivelul insectelor ș.a.m.d. sunt cele care vor câștiga piața, sunt cele care vor avea inclusiv avalul autorităților. Avem deja produse eco-certificate cu efect de bioprotecție”, a mai spus Constantin.
În contextul inovațiilor Romchim Protect și al relației strânse pe care consultantul o are cu această companie, el a precizat că este timpul ca cercetarea românească să iasă la lumină: „Azi, noi pe voi vă băgăm în laborator (n.r. – pe invitații la conferință) și pe ei îi scoatem din laborator (n.r. – Romchim Protect), către piață”.
Produse lansate în campania de primăvară 2021
AZOSULF nu este însă singurul produs Romchim Protect, lansat în campania de primăvară 2021, cu ocazia simpozionului de joi.
Potrivit precizărilor lui Marius Gîrbea, director Smart Agricultural Services (SAS), divizia comercială a Romchim Protect, parte a noii strategii de dezvoltare gândită de Neculcea, Gîrbea și Constantin, alte două produse vor lua drumul către fermieri în acest an.
EcoMax Equilibrum (avizat EcoCert) este un îngrășământ sub formă de granule iregulare cu diametrul între 2-5 milimetri, utilizat în fertilizarea culturilor agricole ecologice. Acesta prezintă avantajul că poate fi utilizat la înființarea culturilor atât de toamnă, cât și ale celor de primăvară, fiind o formulă echilibrată pentru o nutriție echilibrată. Este recomandat a se administra ca sură de P, K și Ca.
„Equilibrum pentru că avem de trei ori 15 – avem fosfor, potasiu și calciu. Sunt toate minerale naturale și pot fi folosite în agricultura ecologică”, a precizat în acest context Marius Gîrbea.
Un alt produs al celor de la Romchim Protect este Cereal Max – N P K 20-24-0+12% S. Vorbim de un îngrășământ sub formă de granule iregulare cu diametrul între 2-5 mm, solubil în apă, utilizat în fertilizarea culturilor agricole. Este recomandat a se administra ca sursă de N și P pentru toate culturilor agricole.
„Nefolosirea sulfului cauzează pierderi. Formula este una care vine să completeze o altă formulă existentă în piață”, a adăugat Gîrbea.
Ingrediente food grade
Chiar dacă materia primă utilizată în obținerea acestor produse este „food grade”, adică puritatea materiilor prime este înaltă și poate fi folosită inclusiv în industria alimentară, costurile finale ale fermierilor sunt mai mici.
„Dând de-o parte îngrășămintele fosfatice, care nu sunt ieftine deloc și, categoric, în următoarea perioadă se vor scumpi foarte mult și având în vedere costul îngrășământului AZOSULF, consider că reducerea cheltuielilor s-ar situa undeva între 15-30%”, a precizat în acest context Ion Neculcea.
AZOSULF este un îngrășământ sub formă de granule iregulare cu diametrul între 2-5 mm, utilizat în fertilizarea culturilor agricole. Acesta poate fi utilizat atât la înființarea culturilor, cât și în perioadele de vegetație.
El este recomandat a se administra ca sursă de azot, sulf și carbon. Compoziție: azot total (N): 30%, din care azot organic 17%, azot din cationul de amoniu 13%, sulf (S): 15% din cationul de sulfat, respectiv carbon (C): 7%.
Și pentru că totul este despre inovație, dar și despre cele mai bune soluții oferite fermierilor, Ion Neculcea a promis că aditivul GeMIX se va regăsi doar în acest produs-minune – AZOSULF.
„Tehnologia GeMIX va fi utilizată strict în AZOSULF, exclus în alte îngrășăminte chimice. Acest aditiv a răspuns cel mai bine în îngrășământul AZOSULF. Aici a fost înregistrat un maximum de producție”, a conchis fondatorul Romchim Protect.