Povestea inventatorului român care a creat nouă produse unice în lume

24 martie 2025 de
Povestea inventatorului român care a creat nouă produse unice în lume
Test, Irinel Urian

Produse unice în lume

Ion Neculcea a terminat silvicultura, dar pasiunea pentru chimie l-a făcut unul dintre cei mai mari cercetători şi antreprenori din România. În cei 25 de ani de cercetare, a ajuns să creeze 28 de produse – mărci protejate şi înregistrate la OSIM – şi are 9 brevete de invenţie, iar veniturile lui au atins circa 120 de milioane de lei. Cât mai valorează creativitatea în România, într-o vreme în care inovaţia se confruntă cu atât de multe provocări?


România investeşte cel mai puţin din Uniunea Europeană în cercetare-dezvoltare, totuşi există iniţiative care fac diferenţa. Palatul Parlamentului din Bucureşti, Palatul Culturii din Iaşi şi Centrala Nucleară de la Cernavodă sunt protejate de incendii datorită unui produs ignifug inventat de Ion Neculcea, fondatorul grupului Romchim Protect din Bacău. Printre cercetările sale actuale se numără un dispozitiv inovator – un şerveţel atermic.


Acesta are companii în România şi China în prezent, dar a avut şi în Australia şi Noua Zeelandă, din care a făcut exit. Care este povestea sa şi cum a reuşit să spargă barierele locale şi să ducă inovaţia românească pe harta globală?

„Eu fac doar cercetare şi îmi doresc să o fac bine. Iubesc plantele şi în felul acesta am reuşit să combin cunoştinţele din silvicultură şi chimie”, a povestit Ion Neculcea, fondatorul companiei Romchim Protect, care are în portofoliu peste 250 de produse, din care 9 sunt unice în lume.

În 1997, într-o perioadă în care direcţia României după revoluţie era încă neclară, iar instituţiile naţionale de cercetare se închideau sau se vindeau, Ion Neculcea a pus pe piaţă un produs rezistent la foc, sub denumirea IGNILEM O.C. 96. Acesta a fost rapid recunoscut atât pe plan intern, cât şi internaţional, şi a obţinut medalii de argint la Salonul de Inovaţii, Cercetare şi Noi Tehnologii EUREKA de la Bruxelles. În 1999, acelaşi produs a fost omologat de către Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari, devenind singurul produs din România care putea fi folosit atât în interiorul, cât şi în exteriorul construcţiilor. În prezent, produsele ignifuge fabricate la Flipeşti sunt folosite pentru a proteja Centrala Nucleară de la Cernavodă de incendii, dar şi pentru clădiri istorice, precum Palatul Cotroceni sau Palatul Culturii din Iaşi. 

De la o fabrică mică, făcută la începutul anilor ’90, după aproape cinci ani de activitate, în 2002, Ion Neculcea a mutat producţia într-o fabrică aflată într-o stare de ruină, pe care a preluat-o şi renovat-o. Este vorba despre una dintre cele mai vechi fabrici din România, Fabrica de Amidon de la Filipeşti a societăţii Bere Lichior Mărgineni, abandonată timp de mai bine de 10 ani până să o descopere el. Construită în 1890 pentru a produce amidon şi ingrediente pentru ciocolată, într-un câmp unde localitatea Filipeşti nu exista pe atunci (prima persoană născută în Filipeşti fiind Radu Beligan), fabrica a fost salvată de geniul lui Ion Neculcea cu intenţia de a continua producţia de lacuri şi ignifugante. „Noi am achiziţionat fabrica aceasta, de fapt, nişte ruine, pentru că din 1990 a fost abandonată. Din 1990 şi până în 2002 fabrica n-a avut un stăpân, iar apoi a fost scoasă la licitaţie de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bacău pentru recuperarea unor debite ale societăţii Bere Lichior Mărgineni către bugetul de stat şi noi ne-am prezentat şi am cumpărat-o. Mai târziu am refăcut-o şi apoi am activat acolo până în 2013, când ne-am retras în afacerea satului, pentru că fabrica ajunsese centrul satului, sat care pe vremuri nu exista”, spune Ion Neculcea.

....citeste mai mult pe businessmagazin.ro

Povestea inventatorului român care a creat nouă produse unice în lume
Test, Irinel Urian 24 martie 2025
Partajați această postare
Etichete
Arhivează