Zăpada – resursa de azot
28 decembrie, 2019 de
Zăpada – resursa de azot
Terrabit, Terrabit
 


Zăpada este foarte benefică în agricultură și prezența ei aduce bucurie în rândul fermierilor.


Stratul de zăpadă protejează culturile înființate, de temperaturile scăzute ale iernii, iar topirea acesteia la sosirea primăverii asigură nivelul optim de apă si azot.

Pentru fermieri, daca iarna terenurile sale cultivate nu sunt acoperite cu un strat gros de omăt, îi provoacă multe semne de îngrijorare.

Pentru agricultură, zăpada este mană cereasca. Aduce condiții de iernare tuturor culturilor de toamna: grâu, orz, orzoaica protejându-le de îngheț. Asigurând rezervele de apă de care au nevoie semințele , ca urmare a topirii zăpezii și a perioadei de precipitații de la începutul primăverii.

Primăvara, prin topirea zăpezii, se reface deficitul de apă si azot din sol.  Una dintre plantele ce beneficiază cel mai mult de stratul de zăpadă este rapița. Aceasta plantă fiind foarte sensibilă la ger și nu poate rezista la temperaturi sub -5 grade Celsius.


Zăpada – azot oferit de natură.

Zăpada este ca un izolator termic pentru sol. Astfel solul nu mai este supus proceselor repetate de îngheț/dezgheț. Pentru plante zăpada este o sursă bogată de azot.

Topirea zăpezii activează activitatea microbiologica din sol si astfel crește cantitatea de azot din materia organică a solului.

S-a observat că recoltele sunt mai mari pe solurile care au fost acoperite de zăpadă, in comparatie cu cele din zonele unde nu a nins. Cantitatea de azot este cu atat mai mare cu cat stratul de zăpadă este mai gros.

Concluzia finală este că:

  • stratul gros de zăpadă protejează și ajută la fertilizarea solului,

  • iar temperaturile scăzute din timpul iernii distrug dăunătorii.

Astfel, fermierii se asigură de o recolta bogata, iar noi vom beneficia de acest lucru, atunci când cumpăram fructe, legume și cereale românești, sănătoase și de calitate foarte bună.

wikipedia